Key lime pie w słoiku

    (2)
    1 godz. 42 min

    Key lime pie to pyszne limonkowe ciasto. W tej wersji robimy je w słoiczkach, więc ławo je ze sobą zabrać na piknik lub na spacer.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 12 ciasteczek typu digestives
    • 2 łyżki cukru
    • 85 g masła, stopionego
    • 1 puszka (400 ml) skondensowanego mleka
    • 4 żółtka
    • 120 ml świeżego soku z limonki
    • 1 łyżka skórki otartej z limonki
    • 120 ml śmietany kremówki
    • 1 łyżeczka cukru
    • 125 g świeżych malin

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 22min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.42min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190°C (gaz: 5). Małą tortownicę lub foremkę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować 6 małych, szerokich słoiczków.
    2. W robocie kuchennym na trybie pulsacyjnym zmiksować ciasteczka z 2 łyżkami cukru. Dodać stopione masło i miksować dalej pulsacyjnie, aż wszystko się połączy.
    3. Nałożyć po 2 łyżki tej masy do każdego z 6 małych słoiczków. Lekko uklepać łyżeczką na dnie. Wstawić słoiki do głębokie blaszki. Resztę masy ciasteczkowej uklepać na dnie przygotowanej wcześniej tortownicy. Można też ją wykorzystać do dekoracji deserów.
    4. Piec słoiczki w blaszce i spód w tortownicy przez 12-15 minut, aż będą złociste. Wyjąć z piekarnika i postawić na metalowej kratce aby ostygły.
    5. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180°C (gaz: 4).
    6. W dużej misce zmiksować skondensowane mleko z żółtkami, aż powstanie gładka masa. Dodać sok z limonki i 1,5 łyżeczki skórki z limonki. Dobrze wymieszać. Wlać do ostudzonych słoików.
    7. Piec aż masa się zetnie, ok. 10-12 minut. Wyjąć i znów ostudzić na metalowej kratce. Gdy ostygną, wstawić do lodówki aż do czasu użycia.
    8. Przed podaniem zmiksować śmietanę kremówkę z 1 łyżeczką cukru aż powstanie bita śmietana.
    9. Do słoików z masą limonkową nałożyć świeże maliny i ubitą śmietanę. Udekorować pozostałymi zmiksowanymi ciasteczkami i skórką z limonki.

    Rada:

    Ten deser można przechowywać w lodówce do 2 dni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis