Meksykańska sałatka z komosą

    (19)

    Sałatka z kurczakiem smażonym w przyprawie do tacos, komosą ryżową (quinoa), awokado i ostrymi papryczkami jalapeno, z pyszną salsą. Przyprawę do tacos kupisz w sklepie z żywnością orientalną.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 240 ml wody
    • 85 g komosy ryżowej (quinoa)
    • 25 g przyprawy do tacos
    • 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
    • 1 łyżeczka masła
    • 1 awokado, obrane i posiekane
    • 1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej
    • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę
    • 50 g posiekanego szpinaku
    • 1 marchewka, pokrojona w małą kostkę
    • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
    • 1/2 żółtej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
    • 1/3 ogórka, pokrojonego w drobną kostkę
    • 2 papryczki jalapeno, pozbawione pestek i posiekane
    • 1/2 szklanki salsy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +5min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W rondelku doprowadzić do wrzenia wodę z komosą i połową przyprawy do tacos. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 15 minut, aż komosa będzie miękka i wchłonie wodę.
    2. Kurczaka wymieszać z pozostałą przyprawą do tacos i odstawić na 10 minut.
    3. W patelni, na średnim ogniu rozgrzać masło. Smażyć kurczaka przez 5-10 minut, często mieszając. Gdy się usmaży, włożyć go do miski razem z komosą i wstawić miskę do zamrażarki na 5 minut, aby wszystko stygło.
    4. W dużej misce wymieszać awokado z czerwoną cebulą, selerem, szpinakiem, marchewką, papryką, ogórkiem i jalapeno. Dodać ostudzonego kurczaka z komosą i salsę. Wymieszać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (19)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis