Cukinia faszerowana cieciorką i pieczarkami

    (170)

    Pyszny wegański obiad: wydrążone cukinie nadziewane duszonymi pieczarkami z cebulką, ciecierzycą i orientalnymi ziołami. Świetnie smakują podane z sosem pomidorowym.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 4 cukinie, przekrojone na pół
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 100 g pieczarek pokrojonych w plasterki
    • 1 łyżeczka mielonej kolendry
    • 1,5 łyżeczki mielonego kuminu (do smaku)
    • 1 puszka (400 g) ciecierzycy, odcedzonej i przepłukanej
    • sok z połowy cytryny
    • garść posiekanej natki pietruszki
    • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4). Wysmarować tłuszczem płytkie naczynie żaroodporne.
    2. Łyżką wydrążyć miąższ z połówek cukinii i posiekać go. Wydrążone cukinie ułożyć w przygotowanym naczyniu skórą do dołu.
    3. W dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Smażyć cebulę przez 5 minut, a następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 2 minuty.
    4. Dodać posiekaną cukinię i pieczarki i smażyć przez 5 minut.
    5. Dodać kolendrę, kumin, ciecierzycę, sol z cytryny, sól i pieprz. Wymieszać i nałożyć do wgłębień w cukiniach.
    6. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-40 minut, aż cukinia będzie miękka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (170)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis