Sałatka makaronowa ze szparagami

    (1)
    2 godz. 40 min

    Pyszna sezonowa sałatka ze szparagami i szynką, pomidorkami cherry i rukolą. Smakuje najlepiej po kilku godzinach w lodówce, gdy smaki się przegryzą.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 500 g makaronu penne (lub innego krótkiego makaronu)
    • sól do smaku
    • 300 g białych szparagów
    • 120 g majonezu
    • 2 łyżki białego octu winnego
    • 350 g szynki pokrojonej w kostkę
    • mały koszyczek pomidorków cherry, pokrojonych na połówki
    • 2 garście rukoli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i ugotować w niej makaron, aż będzie al dente. Odcedzić i przepłukać pod zimną wodą. Odstawić aby ostygł.
    2. Obrać łodygi szparagów, a twarde końce odłamać. Pokroić szparagi na kawałki długości 4 cm. Włożyć je do dużego garnka z lekko osoloną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gdy woda się zacznie gotować, zmniejszyć ogień i gotować szparagi przez ok. 15 minut, aż będą miękkie i da się w nie łatwo wbić ostry nóż. Odcedzić i odstawić aby ostygły. Wodę z gotowania zostawić na później.
    3. W misce wymieszać majonez z octem na gładko. Dodać ugotowane szparagi, pomidorki, makaron i szynkę. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Jeśli po tym czasie sałatka będzie za sucha, dodać kilka łyżek wody z gotowania szparagów.
    4. Rukolę umyć i osuszyć. Podrzeć listki na mniejsze kawałki i wymieszać z sałatką tuż przed podaniem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis