Risotto z białymi szparagami

    Włoskie risotto ze szparagami. Pyszne i delikatne w smaku, z białym winem i szalotką. Przepis jest bardzo łatwy, więc polecam na obiad, gdy jest sezon na szparagi.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg białych szparagów
    • pół szalotki lub cebuli
    • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/2 szklanki białego wina
    • 500 g ryżu do risotto (najlepiej Vialone Nano lub Carnaroli)
    • 1,5 l itres gorącego bulionu
    • 1 łyżka masła
    • sól i pieprz
    • 80 g startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Włożyć szparagi na kilka minut do zimnej wody. Dobrze odcedzić, a następnie odłamać stwardniałe końce. Obrać łodygi dochodząc tylko do główek.
    2. Pokroić szparagi na kawałki. Główki odłożyć na bok. Drobno posiekać szalotkę.
    3. W dużej patelni rozgrzać oliwę i dodać szalotkę. Gdy zmięknie, dodać pokrojone łodygi szparagów. Smażyć około 10 minut. Dodać wino i podgrzewać, aż prawie całkiem odparuje.
    4. Dodać ryż i podsmażać go przez kilka minut, aż prawie zacznie się przyklejać do dna patelni. Dodać chochelkę gorącego bulionu i główki szparagów i gotować, stale mieszając. Gdy ryż wchłonie prawie cały bulion, dodać kolejną chochelkę. Mieszać i dodawać bulion, aż ryż się ugotuje. Zajmie to ok. 18 minut jeśli gotujesz Vialone Nano.
    5. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać parmezan i masło i dobrze wymieszać. Odstawić na chwilę przed podaniem, aby odpoczęło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis