Resztki z wczorajszego obiadu

    U nas zawsze są resztki ziemniaków. Nic nie zostaje, ale ziemniaki zawsze. Stwierdziłam, że nie można tak marnować więc mężulkowi robię na drugi dzień na obiad lub na kolację. Wyglądają strasznie na talerzu, ale wierzcie mi - smakują super.


    Śląskie, Polska
    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • kilka pieczarek, oczyszczonych i posiekanych
    • 1 mała cebula, posiekana
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 1 mały pomidor, posiekany
    • 2 parówki, pokrojone w plasterki
    • mała miseczka ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia
    • 1 jajko (jeśli ziemniaków jest więcej - 2 jajka)
    • sól i pieprz
    • 1-2 łyżki startego sera

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Podsmaż pieczarki z cebulą i czosnkiem.
    2. Dodaj pomidor i parówki. Podsmaż.
    3. W czasie smażenia szybko zmieszaj zimne ziemniaki z jajkiem, solą i pieprzem.
    4. Wsyp masę ziemniaczano-jajeczną do pieczarek, parówki i pomidora.
    5. Dodaj starty ser.
    6. Mieszaj, aż jajka się zetną i roztopi ser.
    7. I gotowe - można jeść.

    Rada:

    Nie zdziw się - ziemniaki z jajkiem i serem na patelni będą jak papka. Możesz je wyrównać na patelni i smażyć bez mieszania aż będą zrumienione na dnie. I nie przestrasz się: naprawdę na talerzu wyglądają okropnie i mało apetycznie, ale jak posmakujesz to żałować nie będziesz. Mój mąż też tak miał. ☺teraz tylko patrzy czy są resztki ziemniaków w lodówce. 😊 Możesz posypać siekanym szczypiorkiem lub koperkiem na talerzu, wg mnie pasuje lepiej szczypiorek. Smacznego

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis