Sałatka z bobem

    (38)

    Najlepsze smaki lata: bób, pomidory, ogórek i cebulka. Poza sezonem można użyć mrożonego bobu albo z puszki.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g bobu, ugotowanego lub z puszki
    • 2 średnie pomidory, posiekane
    • 1 mała cebula, posiekana
    • 1 mały ogórek, pokrojony w kostkę
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • pół pęczka pietruszki, posiekanego
    • sok z 1 cytryny
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka mielonego kuminu
    • sól i świeżo zmielony pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Jeśli bób jest surowy, opłukać go i gotować pod przykryciem w lekko osolonej wodzie przez ok. 20 minut, aż będzie miękki. Odcedzić i ostudzić.
    2. W dużej misce wymieszać bób z pomidorami, cebulą i ogórkiem. Dodać czosnek, pietruszkę, sok z cytryny i oliwę i znów wymieszać. Doprawić do smaku kuminem, solą i pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (38)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis