Miodowa pulled pork z wolnowaru

    (2)
    20 godz. 10 min

    Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina jest najlepsza z wolnowaru. Dochodzi w dość niskiej temperaturze i jest bardzo miękka. Tutaj doprawiona jest sosem sojowym, miodem, sokiem pomarańczowym, czosnkiem, imbirem i innymi przyprawami. Podawać ją można w bułkach do hamburgerów, z krążkami cebuli i coleslawem.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 240 ml soku pomarańczowego
    • 120 ml sosu sojowego
    • 120 ml miodu
    • 80 ml octu balsamicznego
    • 1 łyżeczka wytrawnej musztardy (np. Sarepska)
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    • 1/2 łyżeczki sosu chili
    • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
    • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
    • 3 ząbki obranego czosnku
    • 2 kg łopatki wieprzowej
    • 2 łyżki miodu (do smaku)
    • 100 g brązowego cukru (do smaku)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20godz.  ›  Gotowe w: 20godz.10min. 

    1. W wolnowarze wymieszać sok pomarańczowy z sosem sojowym, 120 ml miodu, octem balsamicznym, musztardą, papryką, sosem chili, zielem angielskim, goździkami, cynamonem i imbirem. Dodać czosnek i ułożyć na tym łopatkę wieprzową.
    2. Gotować w niskiej temperaturze (LOW) przez 10-12 godzin.
    3. Odwrócić mięso na drugą stronę, polać miodem i posypać cukrem brązowym. Lekko natrzeć mięso i gotować dalej przez kolejne 10-12 godzin.
    4. Nie wyjmując mięsa z wolnowaru, porozrywać je na małe kawałki za pomocą dwóch widelców i wymieszać z pozostałym w wolnowarze sosem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis