Smażone ziemniaczki z czosnkiem niedźwiedzim

    Smażone ziemniaki (mogą być młode lub stare), z boczkiem i czosnkiem niedźwiedzim. Pysznie smakują do obiadu albo a jogurtem.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 5 dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych w plasterki
    • 5 plasterków boczku
    • 6 liści czosnku niedźwiedziego, pokrojonych w cieniutkie paseczki
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Ziemniaki zalać wodą, osolić i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut, aż zmiękną ale będą nadal jędrne. Odcedzić.
    2. W tym czasie podsmażyć boczek na suchej patelni na rumiano. Wyjąć z patelni i posiekać, a tłuszcz odlać. Zostawić w patelni tylko ok. 2 łyżki tłuszczu.
    3. Podgrzać tłuszcz w patelni na średnim ogniu i dodać ziemniaki. Smażyć, mieszając, ok. 15 minut, aż będą przysmażone.
    4. Dodać czosnek i boczek, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
    5. Smażyć jeszcze przez 5 minut, aż czosnek zmięknie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis