Wegański budyń czekoladowy

    (160)

    Bezglutenowy budyń czekoladowy, bez jajek i mleka. Jest lekko waniliowy i lekko osłodzony. Można go sobie zrobić w domu zamiast zwykłego budyniu z torebki.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 3 łyżki mąki kukurydzianej
    • 2 łyżki wody
    • 350 ml mleka sojowego
    • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 50 g cukru
    • 20 g kakao

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +25min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W małej miseczce wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą aby powstała gładka pasta.
    2. Rondelek ustawić na średnim ogniu, dodać mleko sojowe, wanilię, cukier i kakao. Wmieszać pastę z mąki kukurydzianej i podgrzewać, stale mieszając, aż zacznie wrzeć.
    3. Gotować, stale mieszając, aż budyń zgęstnieje.
    4. Zdjąć z ognia. Budyń będzie gęstniał w czasie stygnięcia. Po około 5 minutach przełożyć budyń do lodówki aby całkiem ostygł.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (160)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis