Sałatka Waldorf z orzechowym dressingiem

    (46)

    Lekka wersja sałatki Waldorf, bez majonezu. Są w niej jabłka, orzechy włoskie i rodzynki, więc ma świeży smak i jest bardzo lekka.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 czerwone jabłka, pokrojone w plasterki
    • 2 jabłka Granny Smith, pokrojone w plasterki
    • 4 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
    • 80 g rodzynek
    • 120 g prażonych orzechów włoskich (patrz poniżej)
    • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W dużej misce wymieszać jabłka z selerem, rodzynkami i orzechami.
    2. W małej misce wymieszać olej z octem, solą i pieprzem. Wlać do dużej miski i wymieszać wszystko razem.

    Jak uprażyć orzechy włoskie:

    Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4), a orzechy rozłożyć na dużej blaszce do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10 minut, aż zaczną wydzielać silny aromat.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (46)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis