Gofry z orzechami pekan oraz sosem klonowym z gruszkami i jeżynami

    Gofry z orzechami pekan oraz sosem klonowym z gruszkami i jeżynami

    1polubienie
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Chrupkie, pyszne gofry, popularne we Francji, Belgii i Ameryce Północnej, doskonale nadają się na niedzielne śniadanie. Do ich przyrządzenia przyda się specjalna elektryczna gofrownica.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 125 g mąki
    • ½ łyżeczki cynamonu
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżka drobnego cukru
    • 1 duże jajko, żółtko oddzielone od białka
    • 200 ml chudego mleka
    • 15 g masła, roztopionego
    • 15 g orzechów pekan, drobno posiekanych
    • Sos klonowy z gruszkami i jeżynami
    • 1 duża, dojrzała gruszka deserowa
    • 4 łyżki syropu klonowego
    • 50 g orzechów pekan (połówki)
    • 100 g jeżyn

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Przygotować sos klonowy. Przekroić gruszkę wzdłuż na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Włożyć do małego rondla o grubym dnie i wlać syrop klonowy. Podgrzać na małym ogniu.Wrzucić orzechy pekan i jeżyny. Zdjąć z ognia i odstawić.
    2. Rozgrzać i lekko nasmarować formę do gofrów lub gofrownicę zgodnie z zaleceniami producenta.
    3. Przyrządzić ciasto na gofry. Przesiać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i cukier do średniej miski. Zrobić na środku zagłębienie, wbić do niego żółtko i wlać mleko. Delikatnie roztrzepać żółtko z mlekiem, a następnie stopniowo wyrobić z mąką na gęste, gładkie ciasto. Wlać roztopione masło, wymieszać, dodać orzechy.
    4. W osobnej misce ubić białko na sztywną pianę. Wyłożyć na ciasto i delikatnie połączyć dużą, metalową łyżką.
    5. Nałożyć niewielką chochelkę ciasta (3–4 łyżki) na środek gofrownicy lub formy do gofrów i lekko przymknąć. Jeśli używamy formy stawianej na palniku smażyć około 30 sekund, następnie przewrócić formę na drugą stronę i smażyć kolejne 30 sekund. Otworzyć formę: gofr powinien być przyrumieniony z obu stron i odchodzić łatwo od formy. Jeśli używamy gofrownicy, piec zgodnie z zaleceniami producenta – zazwyczaj 2–3 minuty.
    6. Zdjąć gofr z formy, używając noża o zaokrąglonym czubku i odłożyć w ciepłym miejscu.
    7. Tuż przed upieczeniem ostatniego gofra delikatnie podgrzać sos klonowy. Podawać go w sosjerce lub miseczce jako dodatek do ciepłych gofrów.

    Inne propozycje

    • Żeby gofry nie ostygły, ułóżmy je w jednej warstwie w lekko rozgrzanym piekarniku. * • Orzechy pekan można zastąpić włoskimi, a syrop klonowy miodem. * • Na pożywne niedzielne śniadanie można też podać pikantne gofry. Do ciasta nie dodawać cynamonu, cukru i orzechów pekan, a w zamian wsypać po dużej szczypcie pieprzu czarnego i kajeńskiego oraz sól do smaku. Przed połączeniem z pianą dodać 2 łyżki świeżo startego parmezanu. Nie podawać sosu klonowego, natomiast ułożyć na gofrach jajka w koszulkach (zob. s. 14) i posypać posiekanym szczypiorkiem.

    Zalety

    • Gruszki są dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika w postaci pektyn. Rozpuszczalny błonnik obniża stężenie cholesterolu we krwi. * • Syrop klonowy, ekstrakt z soku drzewa klonowego, to doskonała substancja słodząca. Zawiera sporo cynku.

    1 porcja zawiera

    ✓✓ miedź, cynk * ✓ A, B1, B2, B12, E, niacyna, wapń, żelazo, potas

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis