Szybkie marynowane rzodkiewki

    1 dzień 30 min

    Wspaniałe rzodkiewki marynowane przez noc w occie śliwkowym ze śliwek ume (umeboshi). Ten ocet dostaniecie w sklepach z żywnością orientalną.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 3 pęczki rzodkiewek
    • 80 ml octu śliwkowego umeboshi
    • 350 ml wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1dzień marynowanie  ›  Gotowe w: 1dzień30min. 

    1. odkroić łodyżki i korzonki z rzodkiewek. Umyć rzodkiewki i pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do garnka (ze stali nierdzewnej lub teflonowego) i dodać wodę oraz ocet.
    2. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować przez 8-10 minut, aż rzodkiewki będą miękkie (ale wciąż jędrne).
    3. Łyżką cedzakową przełożyć rzodkiewki do miski, a płyn z garnka odłożyć na później. Odczekać aż wszystko ostygnie. Rzodkiewki dzięki temu będą chrupiące.
    4. Gdy przestygną, wymieszać ponownie rzodkiewki z zalewą i zamknąć w szczelnym pojemniku. Wstawić na noc do lodówki. Podawać tego samego dnia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis