Zupa warzywna z farro

    (5)
    1 godz. 20 min

    Zimowa zupa z warzywami korzeniowymi i farro, czyli pszenicą płaskurką. W szybkowarze gotuje się około 25 minut.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 cebula, posiekana
    • 3 marchewki, obrane i drobno pokrojone
    • 3 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 400 g farro
    • 2 kostki bulionu warzywnego dobrej jakości (bez glutaminianu i GMO)
    • 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
    • 1 puszka (400 g) posiekanych pomidorów
    • 1 puszka (400 g) ciecierzycy
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Do dużego garnka na zupę dodać oliwę, cebulę, marchew i seler. Gotować na średnim ogniu, często mieszając, aż warzywa zmiękną.
    2. Dodać oregano i czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Dodać farro i kostki rosołowe, smażyć chwilkę, a następnie dodać ziemniaki, pomidory, ciecierzycę i tyle wody, aby przykryła warzywa.
    3. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez godzinę, często mieszając. Przed podaniem doprawić do smaku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (5)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis