Banoffee w słoiku

    Klasyczny brytyjski deser zamknięty w słoiku - można go ze sobą zabrać na piknik, do pracy, albo podać gościom w takich osobnych porcjach. Banany, bita śmietana i toffi sprawiają, że smakuje on wszystkim. Przepis jest na jedną porcję, ale wystarczy pomnożyć składniki przez liczbę potrzebnych porcji i gotowe.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 1 słoik deseru

    • 3 łyżki śmietany kremówki
    • 1/2 banana
    • 1 łyżka masy toffi, kajmakowej lub krówkowej
    • 1,5 herbatnika typu digestives

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 7min.  ›  Gotowe w: 7min. 

    1. Wlać śmietanę do niedużego słoiczka i zakręcić pokrywkę. Potrząsać słoikiem energicznie przez 2-3 minuty. W tym czasie usłyszysz, że śmietana zmienia konsystencję z płynnej, na ubitą. Gdy usłyszysz "flop" "flop" nie trząś już słoikiem więcej niż 30 sekund.
    2. Otworzyć słoik i łyżeczką zepchnąć śmietanę na dno słoiczka.
    3. Pokroić banana w plasterki i ułożyć na śmietanie. Banany polać masą toffi. Na to pokruszyć herbatniki.

    Ładne warstwy

    Jeśli chcesz, aby ten deser wyglądał estetyczniej, ubij śmietanę w miseczce mikserem, albo w innym słoiku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis