Wegański majonez z mleka sojowego

    Szybki majonez bez jajek, całkowicie wegański. W smaku jest bardzo zbliżony to normalnego majonezu, ale jest dużo zdrowszy :)


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 2 szklanki

    • 1 szklanka (240 ml) mleka sojowego bez cukru
    • 1/2 łyżki musztardy Dijon
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • 1 łyżeczka soli morskiej (do smaku)
    • 1,5 szklanki (360 ml) oleju słonecznikowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Wszystkie składniki z wyjątkiem oleju dodać do blendera i zmiksować na dużej prędkości.
    2. Zmniejszyć prędkość blendera na średnią i wlewać powoli olej cienką strużką. Ten proces powinien trwać około 3-4 minuty.
    3. Po dodaniu oleju wyłączyć blender. Majonez powinien mieć teraz odpowiednią gęstość, choć jeszcze zgęstnieje w lodówce. Jeśli będzie wydawał się zbyt płynny, znów włączyć blender na średnie obroty i dodać nieco więcej oleju.
    4. Przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku maksimum przez 2 tygodnie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis