Sałatka z pomidorów

    10 min

    Pomidory są moją słabością. Niestety wszyscy wiemy jaki mają denny smak zimą. Uwielbiam je latem. Najbardziej pod postacią właśnie tej sałatki. Mogłabym na niej żyć.


    Śląskie, Polska
    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 1 kg pomidorów, najlepiej już przejrzałych, które zaczynają mięknąć
    • 1 cebula - jeśli nie lubicie to mała, jeśli lubicie - tak jak ja dajcie dużą
    • czosnek - 1 mały ząbek wystarczy, ale duży też będzie ok
    • sól
    • pieprz
    • świeża lub suszona bazylia (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Sparzcie pomidory aby zdjąć skórkę, ale jeśli wam nie przeszkadza śmiało możecie zostawić. Wytnijcie także zdrewniały środek. Nasionka zostawcie - nic nie może się zmarnować. No chyba ze jesteście Ą Ę więc wytnijcie nasionka także.
    2. Posiekajcie drobno cebulkę.
    3. Posiekajcie lub zmiażdżcie czosnek.
    4. Pokrojone w ćwiartki pomidory zmieszajcie z cebulką, czosnkiem, solą, pieprzem i - jeśli lubicie - to z bazylią.

    Rada:

    Wybierajcie mięknące z dojrzałości pomidory lub te owalne. Też są pyszne. Cebulka może być czerwona, a co tam ☺jak czerwono to czerwono. ☺

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)