Sałatka z pomidorów

    Pomidory są moją słabością. Niestety wszyscy wiemy jaki mają denny smak zimą. Uwielbiam je latem. Najbardziej pod postacią właśnie tej sałatki. Mogłabym na niej żyć.


    Śląskie, Polska
    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 1 kg pomidorów, najlepiej już przejrzałych, które zaczynają mięknąć
    • 1 cebula - jeśli nie lubicie to mała, jeśli lubicie - tak jak ja dajcie dużą
    • czosnek - 1 mały ząbek wystarczy, ale duży też będzie ok
    • sól
    • pieprz
    • świeża lub suszona bazylia (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Sparzcie pomidory aby zdjąć skórkę, ale jeśli wam nie przeszkadza śmiało możecie zostawić. Wytnijcie także zdrewniały środek. Nasionka zostawcie - nic nie może się zmarnować. No chyba ze jesteście Ą Ę więc wytnijcie nasionka także.
    2. Posiekajcie drobno cebulkę.
    3. Posiekajcie lub zmiażdżcie czosnek.
    4. Pokrojone w ćwiartki pomidory zmieszajcie z cebulką, czosnkiem, solą, pieprzem i - jeśli lubicie - to z bazylią.

    Rada:

    Wybierajcie mięknące z dojrzałości pomidory lub te owalne. Też są pyszne. Cebulka może być czerwona, a co tam ☺jak czerwono to czerwono. ☺

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis