Szaszłyki z tempehu z kaszką kuskus

    Szaszłyki z tempehu z kaszką kuskus

    Zdjęcie do przepisu: Szaszłyki z tempehu z kaszką kuskus
    1

    Szaszłyki z tempehu z kaszką kuskus

    (21)
    2godz.45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kawałki marynowanego tempehu (czyli sfermentowanej soi) są nadziewane na patyczki na przemian z warzywami i pieczone na grillu. Podaję je z kuskusem w stylu marokańskim. To pyszne wegetariańskie danie, które posmakuje nawet mięsożercom!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Szaszłyki
    • 225 g tempehu, pokrojonego w 1-cm kostki
    • 16 małych pieczarek
    • 1 średni bakłażan pokrojony w 2,5 cm kostkę
    • 1 duża czerwona papryka, pokrojona w 2,5 cm kawałki
    • 16 pomidorków koktajlowych
    • 125 ml oliwy z oliwek
    • 4 łyżki sosu sojowego
    • 4 łyżki sosu teriyaki
    • 3 łyżki miodu
    • 1 łyżka świeżo startego imbiru
    • 1 łyżka świeżego, posiekanego czosnku
    • sól i pieprz do smaku
    • Kuksus
    • 475 ml bulionu warzywnego
    • 1 łyżka świeżo startego imbiru
    • 1 łyżeczka mielonego kuminu
    • sól do smaku
    • 175 g nieugotowanej kaszki kuskus
    • 110 g rodzynek
    • 180 g odcedzonej ciecierzycy z puszki
    • 1 cytryna

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +2godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 2godz.45min. 

    1. Tempeh, pieczarki i warzywa włożyć do dużego woreczka strunowego.
    2. W misce wymieszać oliwę z sosem sojowym, sosem teriyaki i miodem. Dodać imbir, czosnek, sól i pieprz do smaku. Wymieszać i wlać do woreczka z warzywami. Zamknąć szczelnie woreczek, potrząsnąć nim, aby warzywa pokryły się marynatą i wstawić na 2 godziny do lodówki.
    3. Rozgrzać grill do średniej temperatury. Nabić tempeh i warzywa na przemian na patyczki do szaszłyków. Odłożyć resztę marynaty na później.
    4. Zgrillować szaszłyki, odwracając od czasu do czasu. Warzywa mają być miękkie i lekko przypieczone.
    5. W tym czasie gdy szaszłyki się pieką, wymieszać bulion z imbirem, kuminem i solą. Doprowadzić do łagodnego wrzenia, a następnie dodać kuskus, rodzynki i ciecierzycę. Przykryć i zdjąć z ognia. Odczekać kilka minut, aż kuskus wchłonie bulion. Tuż przed podaniem wycisnąć sok z cytryny do kuskusu i wymieszać.
    6. Podawać szaszłyki z odłożoną marynatą do polewania i z kuskusem.

    Tempeh

    Tempeh to sfermentowania soja. Możecie go kupić w sklepach wegańskich i sklepach z żywnością orientalną (znajduje się w lodówkach).

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (21)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis