Sałatka ze szparagami i łososiem

    • < />

    Sałatka ze szparagami i łososiem

    Sałatka ze szparagami i łososiem

    (0)
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo elegancka sałatka z białymi szparagami, wędzonym łososiem i koperkiem. Świetnie smakuje z bagietką lub z chrupiącym pieczywem z tostera.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg białych szparagów
    • 0,5 łyżeczki soli (do smaku)
    • szczypta cukru
    • 1 łyżka masła
    • 200 g wędzonego łososia
    • 3 łyżki białego octu winnego
    • 6 łyżek oliwy z oliwek
    • świeżo zmielony pieprz do smaku
    • 1 pęczek świeżego koperku, posiekany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Obrać szparagi obieraczką do warzyw, od góry do dołu, zaczynając poniżej łebków. Odkroić zdrewniałe końce i pokroić łodyżki na mniejsze kawałki.
    2. Włożyć szparagi do garnka i zalać wodą tylko tyle, aby je przykryła. Dodać pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i masło. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 15-20 minut, aż szparagi będą miękkie i da się w nie z łatwością wbić ostry nóż. Odcedzić i ułożyć na półmisku.
    3. Wędzonego łososia pokroić w cienkie paseczki i dodać do szparagów.
    4. Dokładnie wymieszać ocet z oliwą. Polać łososia i szparagi i odstawić na 30 minut.
    5. Tuż przed podaniem posypać koperkiem.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis