Gnocchi ze śródziemnomorskim sosem pomidorowym

    Gnocchi ze śródziemnomorskim sosem pomidorowym

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne danie z kuchni włoskiej - kluski gnocchi kupuję czasem gotowe, ale jeśli mam czas to lubię je przygotować samodzielnie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g dojrzałych pomidorów
    • 1½ łyżki oliwy z oliwek
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 6 cebulek dymek, pokrojonych w cienkie plasterki
    • ½ łyżeczki drobnego cukru
    • 1 łyżeczka octu balsamicznego
    • 2 gałązki świeżych ziół, np. bazylii i oregano
    • 2 łyżki czerwonego pesto
    • 1 opakowanie gnocchi (500 g)
    • 25 g parmezanu, startego
    • 50 g orzeszków pistacjowych (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, opłukać zimną wodą i obrać ze skórki. Przekroić na ćwiartki i usunąć nasiona. Posiekać.
    2. Rozgrzać w rondlu łyżkę oliwy i wrzucić czosnek oraz cebulkę dymkę. Smażyć na małym ogniu przez 2–3 minuty, aż zmiękną. Posypać cukrem i skropić octem balsamicznym. Wrzucić pomidory i świeże zioła. Gotować przez 10 minut, aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem, dodać pesto i wymieszać.
    3. Kiedy sos jest prawie gotowy, w dużym garnku zagotować wodę. Dodać resztę oliwy i wrzucić gnocchi. Gotować na małym ogniu przez 2–3 minuty lub zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zamieszać 1–2 razy w czasie gotowania. Gnocchi są gotowe, gdy wypływają na powierzchnię. Odsączyć, dodać do sosu. Nałożyć na podgrzane talerze i posypać parmezanem i ewentualnie orzeszkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis