Ziołowy pstrąg z grilla

    (33)

    Świeży pstrąg z grilla, nadziewany masłem, rozmarynem, pietruszką, czosnkiem i cytryną. Prosty przepis, a ryba wychodzi znakomita.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 całe pstrągi, oczyszczone, bez głów
    • 50 g zimnego masła pokrojonego w cienkie plasterki
    • 6 gałązek świeżego rozmarynu
    • 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
    • 1 łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 1 cytryna, pokrojona na pół i w cienkie plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Każdego pstrąga położyć na kwadratowym kawałku folii aluminiowej. Otworzyć ryby tak, aby patrząc od góry widać było mięso. Każdą rybę oprószyć solą i pieprzem, połową czosnku, połową posiekanego rozmarynu i połową pietruszki. Na to nałożyć plasterki masła, po 3 gałązki rozmarynu i kilka plasterków cytryny.
    2. Jeden z pozostałych plasterków cytryny wycisnąć i polać sokiem ryby. Zamknąć rybę, chowając nadzienie w środku i zapakować szczelnie w folię. Owinąć dodatkowym kawałkiem folii.
    3. Ułożyć ryby na rozgrzanym grillu i piec przez 7 minut z każdej strony. Ryba jest gotowa, jeśli da się w nią z łatwością wbić widelec. Czas pieczenia będzie się różnił w zależności od wielkości ryby i temperatury grilla.
    4. Przed rozpakowaniem z folii odczekać chwilę, aby nieco przestygło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (33)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis