Sernik w słoiku

    Sernik z serka śmietankowego, który piecze się w słoikach. Takie indywidualne porcje można z łatwością zabrać na piknik, czy na podróż. Po upieczeniu, każdy sernik dekoruje się konfiturą owocową i kruszonką z ciasteczek.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 6 słoiczków 175 ml

    • 225 g serka śmietankowego (np. Philadelphia) o temperaturze pokojowej
    • 100 g cukru
    • 3 duże jajka, o temp. pokojowej
    • 120 ml śmietany 18%
    • 1 łyżka tablespoon soku z cytryny
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 50 g ciasteczek typu digestives, drobniutko pokruszonych
    • 1,5 łyżki masła, stopionego
    • 180 g konfitury owocowej (np. wiśniowej)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4).
    2. Zmiksować serek śmietankowy na średnich obrotach miksera, aż będzie gładki. Dodać cukier i miksować przez 3 minuty. Dodawać po 1 jajku na raz, dobrze miksując po każdym dodaniu. Dodać śmietanę, sok cytrynowy i sól i miksować przez 3 minuty.
    3. Nałożyć ciasto do 6 małych słoiczków (o pojemności 175 ml), napełniając je do 2/3 wysokości. Wstawić słoiczki do głębokiej blachy i wlać tyle wrzątku, aby woda sięgała do połowy wysokości słoików. Przykryć blachę folią aluminiową i zrobić w niej nożem 8 otworków, aby uciekała przez nie para.
    4. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 25 minut, aż serniki będą ścięte w środku.
    5. W tym czasie przygotować kruszonkę: wymieszać pokruszone ciasteczka z masłem. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C (gaz: 4) przez 10 minut. Wyjąć i ostudzić.
    6. Po upieczeniu i przestudzeniu serników, udekorować każdy z osobna konfiturą i kruszonką.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (5)