Sałatka grecka z farro

    Sałatka grecka z farro

    Zdjęcie do przepisu: Sałatka grecka z farro
    1

    Sałatka grecka z farro

    (0)
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki typowe dla sałatki greckiej, ale dodajemy tu farro, czyli pszenicę płaskurkę. Jest to bardzo zdrowe zboże, dzięki któremu ta sałatka będzie też bardziej sycąca.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g pszenicy farro
    • 750 ml wody
    • 2 pomidory, pokrojone w kostkę
    • 1/2 ogórka, pokrojonego w kostkę
    • 1/2 małej cebuli, posiekanej
    • 1 mała zielona papryka, pokrojona w kostkę
    • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 100 g pokruszonego sera feta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Wsypać farro do rondelka, dodać wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż będzie miękka - ok. 30 minut. Po tym czasie odcedzić i odstawić aby przestygła.
    2. W tym czasie wymieszać warzywa z ziołami. Doprawić solą i odstawić.
    3. Gdy farro ostygnie, wymieszać ją z warzywami i oliwą. Dodać fetę.
    4. Podawać od razu lub wstawić do lodówki na później.

    Rada:

    Farro można też ugotować w maszynce do gotowania ryżu. Gotuje się ją tak samo jak ryż.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis