Grillowane gruszki z błękitnym serem

    • < />
    • < />
    • < />

    Grillowane gruszki z błękitnym serem

    Grillowane gruszki z błękitnym serem

    (18)
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ciekawe danie na letnią imprezę - gruszki pieczone na grillu, nadziewane serem pleśniowym i posypane orzechami włoskimi. Klasyczne połączenie smaków w niecodziennych okolicznościach przyrody.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 4 łyżki sosu chili
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    • 4 gruszki przekrojone wzdłuż i wydrążone z gniazd nasiennych
    • 4 łyżki pokruszonego błękitnego sera
    • 1 miękkiego masła
    • opcjonalnie: posiekane orzechy włoskie

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Grill ogrodowy rozgrzać do średniej temperatury. Ruszt lekko posmarować olejem roślinnym.
    2. Wymieszać sos chili z oliwą. Posmarować nim przekrojoną stronę każdej gruszki. Ułożyć gruszki na ruszcie skórką do dołu.
    3. W miseczce dokładnie wymieszać ser pleśniowy z masłem i nałożyć po równo do każdej gruszki.
    4. Piec około 10-15 minut, aż gruszki będą miękkie. Na koniec można posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

    Rada:

    Te gruszki można też upiec w piekarniku, pod górną grzałką.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (18)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis