Faszerowane kwiaty cukinii z piekarnika

    (1)

    Kwiaty cukinii są pieczone z nadzieniem z kolorowych liści botwinki, z serkiem kozim, bazylią i czosnkiem. Nadziewane kwiaty cukinii to wspaniała przystawka, zdrowa i pięknie wyglądająca na stole.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 pęczek liści botwinki (najlepiej kolorowych), usunąć łodygi a liście posiekać
    • 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
    • sól i pieprz do smaku
    • 85 g miękkiego serka koziego (chevre)
    • 8 kwiatów cukinii (usunąć pręciki)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +15min. studzenie  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
    2. W patelni na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać czosnek i smażyć przez minutę. Dodać liście botwinki i smażyć ok. 10 minut, aż będą miękkie. Dodać bazylię, sól i pieprz i smażyć jeszcze przez 2 minuty, aż bazylia zmięknie. Zdjąć z ognia i odstawić na co najmniej 15 minut, aby ostygło. Następnie przełożyć zawartość patelni na papierowy ręcznik, przykryć drugim papierowym ręcznikiem i odcisnąć nadmiar wody.
    3. W misce dokładnie wymieszać serek kozi z odciśniętą botwinką. Nakładać nadzienie do kwiatów cukinii, do ok. 3/4 wysokości, a następnie skleić końcówki kwiatów (przyszczypując je). Ułożyć kwiaty na blaszce, skropić 2 łyżkami oliwy, posypać solą i pieprzem.
    4. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 10 minut, aż kwiaty będą gorące. Uwaga: w zależności od wielkości kwiatów mogą się one piec dłużej lub krócej, więc należy je sprawdzić po kilku minutach pieczenia czy się nie przypalają.

    Rada:

    Jeśli zostanie Ci trochę nadzienia, możesz je przechowywać w lodówce do kilku dni i użyć kiedy znów zbierzesz kwiaty cukinii.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis