Grillowany bakłażan z kozim serem i pomidorem

    (143)

    Cudowna "kanapka" z grilla: bakłażan, pomidory, kozi ser i ocet balsamiczny tworzą idealną kompozycję smaków. Prosta przystawka dla wegetarian.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 średni bakłażan, pokrojony na plastry szerokości 1 cm
    • 2 duże pomidory, pokrojone w plastry
    • 2 wałeczki miękkiego sera koziego (po 125 g każdy)
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać grill ogrodowy do średniej temperatury.
    2. W średniej misce wymieszać bakłażana z oliwą i octem, aby był nimi dobrze pokryty. Oprószyć solą i pieprzem.
    3. Na tacce ułożyć połowę plastrów bakłażana, na każdym położyć po plasterku pomidora, a na tym po plasterku sera koziego. Oprószyć lekko solą i pieprzem i przykryć bakłażanami. Zabezpieczyć każdą "kanapkę" wykałaczką lub szpikulcem do szaszłyków.
    4. Ruszt lekko nasmarować olejem. Ułożyć "kanapki" na grillu i usunąć wykałaczki. Grillować ok. 7-8 minut, a następnie ostrożnie odwrócić na drugą stronę i grillować jeszcze przez 6-7 minut.

    Rada:

    Można je też upiec w piekarniku w temp. 190°C (gaz 5) przez 15-20 minut, aż ser się stopi a bakłażan będzie miękki.

    Rada:

    Jeśli nie lubisz sera koziego - użyj mozzarelli.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (143)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis