Quiche z jarmużem i porem

    (44)
    1 godz. 10 min

    Wegetariańska quiche, czyli zapiekanka na bazie jajek, bez spodu, z porem, jarmużem, pomidorkami koktajlowymi i serem. Świetny bezglutenowy obiad.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 65 g posiekanego jarmużu
    • 1 mały por (tylko białe i jasnozielone części), pokrojony w plasterki
    • 115 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki
    • 4 jajka
    • 240 ml mleka
    • 100 g startej mieszanki serów
    • 1 gałązka świeżego, drobno posiekanego rozmarynu
    • 1 szczypta soli morskiej
    • 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    • 1 łyżka startego Parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190°C (gaz 5). 20-cm naczynie na tartę (lub żaroodporne) wysmarować tłuszczem.
    2. Do garnka wlać wodę a na nim położyć sitko do gotowania na parze tak, aby nie stykało się z wodą. Doprowadzić wodę do wrzenia, na sitku położyć jarmuż, przykryć i gotować aż będzie miękki (3-5 minut). Zdjąć z ognia i wyłożyć do przygotowanego naczynia. Dodać por i pomidorki.
    3. W misce roztrzepać porządnie jajka, dodać mleko i startą mieszankę serów, rozmaryn, sól i pieprz.
    4. Wlać masę na warzywa w foremce i lekko przemieszać, aby wszystko było równo wymieszane.
    5. Piec w rozgrzanym piekarniku, aż środek się zetnie - ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać Parmezanem. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 20 minut, aż wierzch się przyrumieni. Wyjąć z piekarnika i zajadać!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (44)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis