Szybki coq au vin

    1 godz. 15 min

    Szybki kurczak a winie, czyli coq au vin, gotowy w 75 minut. Zamiast całego kurczaka można użyć 2 udka bez kości i 2 filety z piersi kurczaka.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kurczak (1,3 do 1,5 kg)
    • 12 małych cebulek
    • 120 ml wody
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 4 duże pieczarki, oczyszczone i pokrojone w ćwiartki
    • 55 g drobno posiekanej cebuli
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 350 ml wytrawnego wina
    • 2 liście laurowe
    • 1 gałązka tymianku (oskubać listki) lub 0,5 łyżeczki suszonego
    • 3/4 łyżeczki soli
    • 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    • 2 łyżki czerwonego wina
    • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
    • 4 kromki kwadratowego chleba bez skórki
    • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
    • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Odkroić skrzydełka z kurczaka, przecinając w każdym stawie, aby powstały 3 części. Resztę kurczaka pokroić na 4 kawałki, 2 piersi i 2 nogi. Z piersi zdjąć skórę i wyjąć kości. Odłożyć na bok razem z 4 bardziej mięsnymi kawałkami skrzydełek.
    2. Z nóg także zdjąć skórę i usunąć końcówki ścięgien i chrząstek z pałek. Obkroić nożem kość z każdej strony i poluzować mięso. Odkroić też mięso przy stawie i wyciągnąć kości. Odłożyć do piersi i skrzydeł.
    3. W garnku wymieszać cebulkę z wodą, 1 łyżką oliwy i cukrem. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż woda odparuje, a cebulki zaczną się smażyć, ok. 2-4 minuty. Smażyć dalej, mieszając i potrząsając patelnią od czasu do czasu, aż cebulki się przyrumienią z każdej strony (5-7 minut). Dodać pieczarki i smażyć, mieszając przez minutę. Zdjąć z ognia i przykryć.
    4. W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać pozostałą łyżkę oliwy. Dodać skrzydełka i smażyć, często mieszając, aż się lekko przyrumienią z każdej strony (ok. 2-3 minuty). Dodać nogi i smażyć, mieszając, aż się przyrumienią (po 2-3 minuty z każdej strony). Dodać piersi i smażyć po 2 minuty z każdej strony. Przełożyć kawałki kurczaka na talerz.
    5. Rozgrzać piekarnik do 200°C (gaz: 6).
    6. Do garnka po smażeniu kurczaka włożyć pokrojoną cebulę. Smażyć, mieszając przez 1 minutę. Dodać czosnek i smażyć ok. 10 sekund, aż zacznie wydzielać silny aromat. Dodać 350 ml wina, liście laurowe, tymianek, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia. Dodać nogi i skrzydełka, przykryć i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Dodać piersi i gotować jeszcze ok. 6 minut, aż kurczak przestanie być w środku różowy.
    7. W miseczce wymieszać 2 łyżki wina ze skrobią ziemniaczaną. Dodać do kurczaka i wymieszać. Gotować 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodać cebulkę z pieczarkami i z sosami z garnka. Trzymać w cieple.
    8. Kromki chleba przekroić ukośnie, aby powstały trójkąty. Przyciąć każdy trójkąt tak, aby powstało serce. Blachę do pieczenia posmarować olejem i ułożyć na niej serca z chleba. Docisnąć, aby dobrze zwilżyły się olejem. Odwrócić i zwilżyć z drugiej strony.
    9. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 8-10 minut, aż chleb się przyrumieni.
    10. Czubek każdej grzanki zamaczać w sosie, a następnie obtaczać w pietruszce.
    11. Piersi kurczaka i nogi poprzekrawać na pół. Podawać dla każdej osoby: 1 kawałek piersi, 1 udko i 1 skrzydełko z 2 sercami z chleba i sosem z grzybami. Posypać natką pietruszki.

    Źródło:

    Przepis pochodzi z książki: "Poulets and Legumes: My Favorite Chicken and Vegetable Recipes" (2016) autorstwa Jacques'a Pepina. Za zgodą Houghton.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis