Kiełbasa z ziemniakami

    Dzieci uwielbiają to danie, bo uwielbiają kiełbasę i ziemniaki. To proste, domowe jedzenie, w którym dodatkowo przemycam warzywa. Jeśli nie lubisz papryki, możesz dodać groszek, kukurydzę lub fasolkę.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 800 g młodych ziemniaków, wyszorowanych i przekrojonych wzdłuż
    • 4 kiełbasy wieprzowe
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 duża cebula, pokrojona w plasterki
    • 1 duża zielona papryka, pokrojona w kostkę
    • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
    • 1 puszka posiekanych pomidorów
    • 2 łyżeczki suszonych ziół włoskich
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Ziemniaki ugotować aż będą prawie miękkie (nadal jędrne). Odcedzić.
    2. W czasie, gdy ziemniaki się gotują, podsmażyć kiełbasę na rumiano na patelni grillowej.
    3. W dużej patelni podsmażyć cebulę na 1 łyżce oleju. Gdy cebula się zeszkli, dodać czosnek i paprykę. Smażyć dalej, aż papryka zacznie mięknąć. Zawartość patelni przełożyć do miski i odstawić.
    4. Na patelnię wlać resztę oleju i podsmażyć podgotowane ziemniaki, aż będą chrupiące na brzegach.
    5. Dodać do ziemniaków kiełbasę i warzywa, a następnie pomidory z puszki, zioła i tyle wody, aby wszystko było zalane.
    6. Wymieszać i gotować przez 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
    7. Podawać!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis