Pascha z domowego sera

    2 godz. 35 min

    Wspaniała, kremowa pascha wielkanocna zrobiona z domowego twarogu. Trochę wysiłku się opłaca, bo jest bardzo delikatna w smaku.

    OlaS

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 l świeżego mleka (nie UHT)
    • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
    • 3 żółtka
    • 2 całe jajka
    • duży kubek (400 g) kwaśnej śmietany 18%
    • 1 kostka (200 g) masła
    • 0,5 kg cukru pudru (lub mniej jeśli ser nie jest kwaśny)
    • garść bakalii lub owoców kandyzowanych
    • gaza

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

    1. Mleko wlać do garnka, dodać cukier waniliowy, żółtka, jajka i śmietanę i podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, aż wytrąci się ser.
    2. Odcedzić na sicie (można sito wyłożyć gazą) i ostawić do ostudzenia.
    3. Masło utrzeć z cukrem pudrem, a następnie wymieszać z przestudzonym serem i bakaliami.
    4. Miseczkę lub inną niewielką formę wyłożyć gazą i nałożyć do środka ser. Gaza pomoże wyjąć paschę z formy przed podaniem. Wstawić do lodówki aby się schłodziło.
    5. Przed podaniem wyjąć paschę z lodówki, wyjąć z formy pociągając za gazę i wyłożyć na talerzyk. Gazę zdjąć, a paschę udekorować polewą malinową, świeżymi owocami itp.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis