Składane ciasteczka wielkanocne

    (4)

    Niezbyt słodkie ciasteczka z dodatkiem chudego twarogu, przekładane dżemem morelowym. Wyglądają jak jajka sadzone, więc są doskonałe na Wielkanoc!


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blacha

    • 100 g chudego twarogu
    • 2 łyżki mleka
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 2 łyżki cukru
    • 1 szczypta soli
    • 170 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 0,5 szklanki dżemu morelowego, przetartego przez sitko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 57min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do 190°C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. W dużej misce wymieszać łyżką wszystkie składniki (z wyjątkiem dżemu), aby się połączyły. Wyłożyć na powierzchnię posypaną mąką i zagnieść na gładkie ciasto.
    3. Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm i wykroić foremką jajowate kształty. Wykroić parzystą ilość ciastek. Resztki ciasta zagnieść i rozwałkować na nowo.
    4. W połowie ciasteczek wykroić na środku kółko. Można do tego użyć naparstka.
    5. Układać ciastka na blaszce w odstępach 1 cm i pic ok. 10-12 minut, aż będą lekko rumiane.
    6. Ostudzić, a następnie smarować ciastka bez dziurek dżemem i przykrywać ciasteczkami z dziurką.
    7. Posypać cukrem pudrem.
    8. Resztę dżemu nałożyć do woreczka, odciąć rożek i wyciskać do dziurek jeszcze dodatkowo je wypełniając.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (4)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis