Pisanki ze wzorkiem

    Pisanki farbowane tradycyjnie w łupinach cebuli, ale jest też niespodzianka - wzorki są odbite z woreczków z organzy. Oznacza to mało pracy i wspaniały efekt! Wybierz takie woreczki, aby miały małe wzorki.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość sztuk: 15 pisanek

    • 15 jaj z białą skorupką
    • alkohol i waciki (do odtłuszczenia jajek)
    • ok. 50 g łupinek od cebuli
    • 5 łyżek octu
    • 5 długich lub 15 małych woreczków z organzy z małymi wzorkami
    • olej roślinny do posmarowania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. Jajka pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej, aby nie popękały później w gotowaniu.
    2. Namoczyć wacik w alkoholu i przetrzeć dokładnie wszystkie jajka.
    3. W dużym garnku zalać łupiny cebuli wodą tak, aby je przykryła i zagotować.
    4. Dodać ocet i gotować przez 30 minut na średnim ogniu.
    5. W tym czasie przygotować woreczki z jajkami. Jeśli używasz długich woreczków, włóż pierwsze jajko na dno i dobrze dociśnij woreczek do jajka, a następnie zawiąż ciasno gumką recepturką lub sznureczkiem. Włóż kolejne jajko i znów zwiąż ciasno. W długim woreczku powinny się zmieścić 3 jajka (patrz zdjęcie). Jeśli używasz małych woreczków, to do każdego zmieści się tylko 1 jajko.
    6. Delikatnie włożyć woreczki z jajkami do gotujących się łupin tak, aby każde jajko było otulone łupinami. Gotować przez 10 minut, a następnie ostrożnie odwrócić jajka na drugą stronę i gotować przez kolejne 10 minut.
    7. Wyłączyć gaz i zostawić jajka w garnku aż do ostygnięcia. Można zostawić je na noc, kolor będzie mocniejszy.
    8. Wyjąć woreczki z jajkami z garnka, zdjąć z jajek woreczki i odłożyć aby wyschły. Posmarować olejem aby się ładnie błyszczały.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis