Gnocchi z dynią, ricottą i szałwią

    Gnocchi z dynią, ricottą i szałwią

    2polubienia
    3godz.55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    We Włoszech przyrządza się gnocchi na wiele różnych sposobów. Według tego przepisu z ciasta z mąki, sera ricotta i utłuczonej dyni aromatyzowanego szałwią i parmezanem uformujemy kopytka. Najlepiej smakują one z sosem paprykowo-cebulowym i sałatką z młodego szpinaku i rukwi wodnej.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 czerwone papryki, przekrojone na połówki
    • 1 cebula, przekrojona na połówki
    • 500 g dyni, pokrojonej na cząstki (ze skórką)
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 250 g sera ricotta
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 3 łyżki świeżej szałwii, posiekanej
    • 30 g parmezanu, świeżo startego
    • 200 g mąki plus nieco więcej do lepienia
    • sól i pieprz
    • listki świeżej szałwii, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.40min.  ›  +2godz. suszenie  ›  Gotowe w: 3godz.55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Ułożyć połówki papryki i cebuli przekrojonymi stronami do dołu na blasze. Na innej blasze ułożyć cząstki dyni, skórą do góry. Piec paprykę i cebulę 30–35 minut, a dynię 45–55 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
    2. Przełożyć paprykę i cebulę do miksera. Wlać oliwę. Zmiksować niemal na gładko. Doprawić solą i pieprzem. Przelać do rondla i odstawić.
    3. Odczekać, aż dynia przestygnie nieco i nie będzie parzyć dłoni, a następnie zeskrobać miąższ ze skórki do miski. Utłuc na gładkie purée. Dodać ser ricotta, jajko, posiekaną szałwię i parmezan. Utrzeć i stopniowo dodając mąkę wyrobić luźne ciasto.
    4. Poprószyć stolnicę mąką. Podzielić ciasto na ćwiartki i poprószonymi mąką dłońmi ulepić z każdej długi wałeczek o średnicy 2 cm. Pokroić na kawałki długości 2 cm. Odcisnąć na każdym dekoracyjne rowki za pomocą widelca. Odstawić gnocchi w temperaturze pokojowej na 1–2 godziny, by przeschły.
    5. W dużym rondlu doprowadzić wodę do wrzenia. Wrzucać gnocchi, po 10–12 naraz i gotować 2–3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i przekładać na papierowe ręczniki, by odsączyć z wody. Przełożyć do podgrzanego naczynia żaroodpornego i trzymać w nieco rozgrzanym piekarniku do czasu ugotowania wszystkich gnocchi.
    6. Powoli rozgrzać sos paprykowo-cebulowy na małym ogniu. Gnocchi polać sosem, udekorować listkami szałwii i podawać.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, C, wapń * ✓✓ B1, E, cynk * ✓ B2, B6, B12, kwas foliowy, niacyna, miedź, żelazo, potas

    Zalety

    • Ricotta podobnie jak inne sery, jest dobrym źródłem wapnia. Dodatkowo dostarcza ona organizmowi sporo fosforu, innego mikroelementu niezbędnego do zdrowych kości i zębów. Fosfor bierze też udział w procesie przetwarzania pokarmu na energię. * • Dynia zawiera dużo wody, więc jest niskokaloryczna – 100 g zawiera zaledwie 15 kcal. * • Przetarte warzywa utworzą pyszny i niezawierający tłuszczu sos do makaronu.

    Inne propozycje

    • Gnocchi z ricotty i ziół. Utrzeć 250 g ricotty z 85 g siekanej rukoli, 20 g siekanej natki pietruszki, 3 łyżkami siekanego szczypiorku, jajkiem i 30 g świeżo startego sera pecorino. Dodać 200 g mąki, łyżeczkę świeżo zmielonej gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Wyrobić luźne ciasto. Uformować kluski i gotować jak w głównym przepisie. Podawać z sosem przyrządzonym z 500 g małych podłużnych pomidorków. Wymieszać je z 2 wyciśniętymi ząbkami czosnku oraz łyżką oliwy z oliwek extra virgin i piec 20–25 minut w rozgrzanym do 200°C piekarniku. Utrzeć na jednolity sos, doprawić solą i pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis