Pascha z rodzynkami

    (1)
    8 godz. 25 min

    Prosty przepis na paschę wielkanocną, czyli ulubiony deser świąteczny. Ten przepis pochodzi z Rosji, gdzie jest przygotowywany w specjalnych trójkątnych foremkach.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 500 g twarogu
    • 100 g miękkiego masła
    • 3 jajka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 kubek śmietany 18%
    • 100 g rodzynek
    • skórka z 1 cytryny
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 8godz.25min. 

    1. Przetrzeć ser przez sito.
    2. Wymieszać ser z masłem.
    3. Zmiksować jajka z cukrem i śmietaną i przełożyć tę masę do rondelka. Gotować na małym ogniu ok. 5 minut, stale mieszając aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przestudzić.
    4. Dodać powstały krem jajeczny do sera. Dodać rodzynki, skórkę cytrynową i wanilię; dobrze wymieszać aby masa była gładka.
    5. Rozłożyć gęstą gazę w misce lub w specjalnym naczyniu do paschy i przełożyć do niej masę. Przykryć gazą i lekko docisnąć, np. ustawiając na niej spodeczek ze szklanką z wodą.
    6. Wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem odwrócić na talerzyk i zdjąć gazę. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis