Angielski sos miętowy

    Klasyczny w kuchni angielskiej sos miętowy, używany do baraniny i jagnięciny, zwłaszcza jako marynata do pieczenia i grillowania. Świetnie pasuje też do innych tłustych mięs, a nawet do pieczonych warzyw i kurczaka.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 180 ml octu słodowego
    • 60 ml octu białego 5%
    • 50 g białego cukru
    • 45 g drobno posiekanej mięty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W rondelku wymieszać obydwa rodzaje octu z cukrem i podgrzewać, mieszając, aby cukier się rozpuścił.
    2. Gdy zacznie się delikatnie gotować, dodać miętę, wymieszać i zdjąć z ognia.
    3. Odstawić, aby sos ostygł i przelać do miseczki. Można go już użyć albo przelać do słoika, zakręcić i wstawić do lodówki do czasu użycia.

    Przechowywanie

    Ta mała porcja zużywa się dość szybko, ale jeśli chcesz zrobić więcej słoików z tym sosem (na później), możesz go zrobić więcej, przelać do sterylnych słoików i zapasteryzować.

    Zobacz jak to zrobić!

    Angielski sos miętowy
    Angielski sos miętowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis