Bułeczki scones z ogniska

    Słodkie bułeczki, które można upiec w kociołku na ognisku. Dla dzieci to niezła przygoda, a dla dorosłych ciekawe doświadczenie.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 12 bułeczek

    • 50 g masła
    • 250 g mąki pszennej wymieszanej z 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 200 ml mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać żeliwny kociołek o średnicy 30 cm kładąc go na 8-9 rozżarzonych węglach.
    2. Masło pocierać w palcach z mąką, proszkiem i solą, aż będą przypominać bułkę tartą. Dodać mleko i wyrobić na gładkie ciasto.
    3. Oprószyć mąką deskę i wyłożyć na nią ciasto. Uklepać je dłońmi lub rozwałkować na grubość 2 cm. Wykroić kółka od szklanki. Posmarować po wierzchu mlekiem.
    4. Dno kociołka oprószyć mąką, ułożyć na tym bułeczki jedna koło drugiej, a kociołek przykryć pokrywką. Ułożyć na niej 17-18 rozżarzonych węgli.
    5. Piec przez ok. 15 minut, aż będzie czuć ich zapach. Wyjąć bułeczki z kociołka.

    Temperatura w żeliwnym kociołku

    Kociołek można podgrzać nad ogniskiem, ale dzięki użyciu węgielków, można łatwo sterować temperaturą wewnątrz kociołka:

    kociołek o średnicy 25 cm (10") | węgielki: 7 pod spodem, 16 na górze
    kociołek o średnicy 30 cm (12") | węgielki: 9 pod spodem, 18 na górze
    kociołek o średnicy 35 cm (14") | węgielki: 12 pod spodem, 22 na górze

    Ilość węgielków może się różnić w zależności od warunków atmosferycznych (wiatr, wilgotność powietrza, itp.) lub od wysokości npm.

    Pieczenie w tradycyjnym piekarniku

    Rozgrzać piekarnik do 190°C (gaz 5). Ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować po wierzchu mlekiem i piec przez 15 minut, aż się lekko przyzłocą.

    Zobacz jak to zrobić!

    Bułeczki scones z ogniska
    Bułeczki scones z ogniska

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis