Wielkanocna zapiekanka z białą kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem

    Ciekawy pomysł na Wielkanoc


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 opakowanie makaronu pióra
    • Beszamel
    • 30 g mąki
    • 30 g masła
    • 500 ml mleka
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 łyżki chrzanu
    • Dodatki
    • 400 g białej kiełbasy parzonej
    • 1 cebula drobno posiekana
    • 150 g zielonego groszku
    • 4 jajka ugotowane na twardo
    • 150 g twardej, żółtej mozzarelli lub sera gouda
    • koperek do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    2. Masło i mąkę podsmaż w rondelku przez ok. 3 minuty, potem dolej do nich mleko – ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Zagotuj całość i dodaj sól, pieprz oraz chrzan. W ten sposób powstanie sos beszamel.
    3. Kiełbasę pokrój w plastry i razem z cebulą usmaż na złoty kolor.
    4. Dodaj ugotowany makaron, groszek i połowę beszamelu, a następnie pokrojone w ćwiartki jajka. Całość przełóż do formy do pieczenia.
    5. Polej zapiekankę z góry resztą beszamelu, posyp utartym serem i piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 200°C.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis