Zapiekanka bakłażanowa

    1 godz. 15 min

    Sycący obiad dla całej rodziny. Roladki z bakłażana w sosie pomidorowym z makaronem, zapiekane pod mozzarellą i parmezanem.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 opakowanie makaronu wstążki długie
    • 2 łyżki oleju rzepakowego
    • 1 cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 1/2 łyżeczki oregano
    • 1 szczypta chili
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 2 puszki krojonych pomidorów
    • 3 duże bakłażany
    • 200 g mozzarelli
    • 1 garść świeżej bazylii
    • 50 g drobno startego parmezanu
    • sól i pieprz do smaku
    • oliwa do nasmarowania naczynia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    2. Na oleju usmaż posiekaną cebulę. Dodaj do niej zgnieciony czosnek i smaż razem jeszcze przez ok. 1 minutę. Następnie dosyp oregano, chili i dołóż koncentrat. Po minucie dodaj pomidory.
    3. Całość gotuj na średnim ogniu przez ok. 25 minut. W tym czasie pokrój bakłażana na cienkie plastry (ok. 5 mm), lekko posól i usmaż na oliwie na złoto-brązowy kolor. Następnie osusz go z oliwy na papierowym ręczniku.
    4. Wymieszaj ugotowany makaron z 2/3 sosu, połową mozzarelli oraz poszarpaną bazylią (zostaw kilka listków do dekoracji). Tak przygotowany makaron zawiń w bakłażan. Stwórz małe roladki, które następnie układaj w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą.
    5. Polej je pozostałym sosem, posyp resztą mozzarelli, parmezanem i (opcjonalnie) bułką tartą. Całość piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis