Gniazdka cebulowe z sałatą

    Gniazdka cebulowe z sałatą

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Krążki z ciasta francuskiego napełnione nadzieniem cebulowym smakują najlepiej prosto z piekarnika. Podajmy je z pyszną sałatą.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 250 g mrożonego ciasta francuskiego
    • Nadzienie
    • 2 małe czerwone cebule
    • 4 duże szalotki
    • 1 jajko
    • 12 gałązek tymianku
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku
    • Sałata
    • 80 g młodych listków szpinaku
    • 80 g rukwi wodnej
    • 25 g orzechów włoskich
    • 40 g niebieskiego sera pleśniowego (np. gorgonzola lub stilton)
    • 3 łyżki gęstej śmietany
    • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
    • 1 łyżka octu z sherry
    • pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Ułożyć płaty ciasta francuskiego na blacie i rozmrozić. Obrać czerwoną cebulę i szalotkę. Cebulę pokroić w cienkie plasterki, a szalotkę na ćwiartki. Nagrzać piekarnik do 220°C. Zwilżyć wodą blachę do pieczenia.
    2. Rozwałkować połowę ciasta francuskiego na blacie cienko posypanym mąką, na prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm. Drugą połowę rozwałkować w taki sam sposób. Posługując się spodeczkiem jako szablonem, wyciąć z każdego prostokąta 2 krążki ciasta o średnicy 13–15 cm. Ułożyć je na blasze do pieczenia.
    3. Rozbełtać jajko widelcem i pędzlem kuchennym posmarować nim powierzchnie krążków ciasta. Położyć na środku każdego krążka 1/4 przygotowanej ilości pokrojonej cebuli i szalotki, zostawiając wokół wolny brzeg szerokości 2 cm.
    4. Umyć i osuszyć tymianek. W środek nadzienia każdej miseczki z ciasta włożyć po trzy gałązki. Pokropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
    5. Piec miseczki przez 20 minut, aż staną się złotobrązowe, a ich brzegi wyraźnie urosną.
    6. Przygotować sałatę. Umyć i osuszyć liście szpinaku i rukiew wodną; wrzucić do salaterki. Posiekać orzechy włoskie i dodać do sałaty.
    7. Przyrządzić sos. Ściąć ostrym nożem skórkę sera pleśniowego i pokruszyć go drobno do niewielkiej miseczki. Dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Dodać olej z orzechów włoskich i ocet z sherry. Przyprawić do smaku pieprzem.
    8. Wlać sos do salaterki i wymieszać. Wyjąć miseczki cebulowe na talerze, dodać do każdej porcję sałaty i tak podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis