Soczysta pieczona szynka

    (36)
    2 godz. 25 min

    Jak upiec szynkę aby wyszła soczysta, a nie sucha jak podeszwa? Wystarczy butelka dobrego piwa i częste podlewanie pieczeni. Wypróbuj koniecznie ten przepis!


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 350 ml jasnego piwa
    • 2 łyżki brązowego cukru
    • 2 łyżki musztardy Dijon
    • 3,5 kg wędzonego udźca wieprzowego z kością

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +15min.  ›  Gotowe w: 2godz.25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
    2. W misce wymieszać piwo z cukrem i musztardą.
    3. Włożyć udziec do dużej brytfanny, przekrojeniem do góry. Polać mięso piwem z musztardą.
    4. Piec w rozgrzanym piekarniku, aż szynka zacznie się rumienić, ok. 15 minut, w międzyczasie polewając ją sokami z brytfanki co 4-5 minut.
    5. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 175°C, a brytfankę przykryć folią aluminiową lub pokrywką.
    6. Piec jeszcze ok. 90 minut, często polewając sokami.
    7. Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15 minut, aż się ładnie przyrumieni. Wyjąć z piekarnika i odłożyć na 10-15 minut i dopiero po tym czasie kroić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (36)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis