Krem bananowo-czekoladowy

    (2)

    Obłędny krem do kanapek albo do naleśników! Przy okazji można zużyć stare, zbrązowiałe banany. Alkohol dodaje tu świetnego aromatu, ale można go nie dodawać w wersji dla dzieci.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość sztuk: 1 słoik 200 ml

    • 2 bardzo mocno dojrzałe banany ze zbrązowiałą skórką
    • 140 g cukru (lub mniej, do smaku)
    • 70 ml wody
    • 200 g czekolady (ciemnej lub mlecznej)
    • 2 łyżeczki Amaretto lub ciemnego rumu (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Rozgnieść banany widelcem, przełożyć do patelni o grubym dnie i dodać cukier oraz wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2-3 minuty, aż masa zacznie robić się gęsta i zacznie przypominać syrop.
    2. Zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut. Połamać czekoladę i dodać na patelnię. Mieszać aż się stopi. Dodać alkohol i dobrze wymieszać. (Uwaga - nie dodawaj więcej czekolady, bo po zastygnięciu krem będzie bardzo twardy!)
    3. Przełożyć do słoika i odstawić żeby krem ostygł.

    Jak przechowywać?

    W szczelnie zamknięty słoiku można przechowywać do 3 miesięcy w lodówce. Po otwarciu zużyć w ciągu 2 tygodni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis