Domowa nutella

    Domowa nutella

    Zdjęcie do przepisu: Domowa nutella
    1

    Domowa nutella

    (0)
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszny domowy krem do kanapek, podobny w smaku do nutelli, ale zdrowszy. Wiesz co jest w środku, a na pewno nie ma w nim konserwantów i oleju palmowego! Jest za to dużo orzechów i kakao.

    Składniki
    ilość sztuk: 400 g

    • 270 g uprażonych orzechów laskowych bez skórki
    • 35 g gorzkiego kakao
    • 80 g cukru pudru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • szczypta soli
    • 1-2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Włożyć orzechy do robota kuchennego i zmiksować, aż wypuszczą olej i zaczną się zbijać w jedną masę.
    2. Dodać kakao, cukier, wanilię, sól i olej. Miksować dalej, aż masa będzie mieć konsystencję gęstego kremu (jak nutella).
    3. Przełożyć do słoika i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 2 miesięcy.

    Jak uprażyć orzechy?

    Orzechy w skórkach wyłożyć jedną warstwą na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (gaz: 4). Piec ok. 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Będą gotowe, gdy popękają na nich skórki. Aby je obrać wystarczy wystudzone orzechy pocierać między ścierką kuchenną. Uwaga: przed mieleniem orzech należy całkowicie ostudzić.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis