Cake pops z Oreo

    1 godz. 30 min

    Cake pops to ciasto na patyku, albo - jak kto woli - ciasteczkowe lizaki. Wyglądają ekstra! Można je łatwo zrobić bez pieczenia jeśli się użyje ciasteczek Oreo. Doskonałe na prezenty, na imprezę dla dziecka, a nawet zamiast cukierków na urodziny do szkoły.

    EatMe

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 16 -20

    • 400 g ciasteczek Oreo
    • 140 g serka śmietankowego (np. Philadelphia)
    • 200 g białej czekolady dobrej jakości (np. Wedel)
    • patyczki do lizaków lub długie patyki do szaszłyków, odpowiednio przycięte i bez ostrych końców!
    • kolorowe posypki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Ciasteczka (w całości, razem z kremem) wrzucić do robota kuchennego i zmiksować na piasek. Można je też włożyć do dużego plastikowego woreczka i roztłuc wałkiem.
    2. Przełożyć ciastka do dużej miski, dodać serek i wymieszać dokładnie widelcem lub ręką. Ręką robi się to o wiele wygodniej, ale najlepiej założyć wtedy rękawiczkę foliową.
    3. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    4. Z masy formować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Układać na przygotowanej blaszce. Wstawić do lodówki na 30 minut.
    5. W tym czasie połamać czekoladę na kostki i włożyć do szklanej miski. Miskę postawić na garnku z delikatnie gotującą wodą i stopić czekoladę, często mieszając.
    6. Wyjąć blachę z lodówki. Patyczki namaczać w stopionej czekoladzie na ok. 1 cm i wbijać po jednym w każdą kulkę. Odkładać z powrotem na blachę, patyczkiem do góry. Wstawić do lodówki na 15-20 minut, aby czekolada dobrze zastygła.
    7. Pilnując, aby czekolada był stopiona i rzadka (gdy stygnie - szybko gęstnieje), zanurzać po jednej kulce na patyku w czekoladzie i obtoczyć ją równomiernie. Można pomóc sobie łyżką i polewać kulkę z góry czekoladą. Usunąć nadmiar czekolady lekko strzepując ją, lub stukając patyczkiem w brzeg miski z czekoladą.
    8. Posypać jeszcze mokrą polewę posypkami według uznania. Wbijać w kawałek styropianu lub gąbki do kwiatów, jedna koło drugiej. Odłożyć do lodówki aby stężały.
    9. Przechowywać w lodówce do 3 dni.

    Rada:

    Jeśli używasz patyczków od szaszłyków - przytnij je na płasko od strony szpica, na długość ok 12-13 cm.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis