Gniazdka

    Gniazdka

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te ptysie z dziurką smakują niezrównanie, zwłaszcza gdy są świeżo usmażone! Powstały ze słonawego ciasta ptysiowego, ale stają się naprawdę słodkie dzięki polewie lukrowej z cukru pudru i rumu.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 4 łyżki oleju
    • 1 łyżeczka cukru
    • szczypta soli
    • 240 g mąki
    • 6 jajek
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • tłuszcz do smażenia
    • papier śniadaniowy
    • Polewa lukrowa
    • 200 g cukru pudru
    • 3–4 łyżki białego rumu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Zagotować w garnku 225 ml wody z olejem, cukrem i solą. Wsypać całą mąkę do wrzącej wody. Mieszać, aż ciasto zacznie odrywać się od dna garnka, pozostawiając cienką, białą warstwę. Zdjąć garnek z ognia, schładzać ciasto przez 3 minuty.
    2. Dodawać kolejno jajka, mieszając je z ciastem mikserem, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto. Ostudzić i dodać proszek do pieczenia.
    3. Rozgrzać tłuszcz do smażenia do 180°C. Wyciąć z papieru śniadaniowego 6 pasów (po 15 cm szerokości); posmarować je olejem. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z dużą końcówką gwiazdkową. Wycisnąć na każdy pas papieru po 3 obwarzanki. Przenieść je na pasie do gorącego tłuszczu, zanurzyć papier i poczekać, aż się ześlizgną. Smażyć przez 20 minut, żeby stały się złotożółte. Wyjąć i odłożyć na papierowy ręcznik.
    4. Przygotować lukier, ucierając cukier puder z rumem. Ciepłe obwarzanki maczać górną połówką w lukrze i odkładać na drucianą podstawkę, żeby lukier wysechł.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis