Szparagi na toście

    (7)

    Klasyczne zestawienie: szparagi z szynką, dodatkowo zapiekane na pszennym chlebie pod żółtym serem.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 16 białych szparagów
    • sól do smaku
    • 8 kromek białego chleba (najlepiej kwadratowych)
    • masło do posmarowania chleba
    • 4 plasterki szynki gotowanej (lub innej delikatnej szynki)
    • 8 plasterków sera gouda lub edamski

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Obrać łodygi szparagów i odciąć stwardniałe końcówki.
    2. Włożyć je do dużego garnka i zalać wodą na tyle, żeby je przykryła. Lekko posolić. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 15-25 minut, aż będą miękkie (sprawdzić nożem). Wyjąć delikatnie z garnka i odsączyć.
    3. Chleb stostować i posmarować masłem gdy jest jeszcze ciepły. Na każdą kromkę nałożyć po plasterku szynki i odkroić wystające części.
    4. Szparagi pokroić na połówki, aby zmieściły się na kromkach. Na każdej kromce ułożyć po 4 kawałki szparagów (lub tyle, ile się zmieści) i przykryć plasterkiem sera.
    5. Włożyć do piekarnika z nagrzaną górną grzałką lub z włączoną funkcją "grill". Piec, aż ser się stopi.

    Rada:

    Jeśli nie masz piekarnika, możesz zapiec kanapki na patelni pod przykrywką, ale nie na dużym ogniu, bo spody się poprzypalają.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (7)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis