Ciasto piwne do panierowania ryby

    (20)

    Pyszne ciasto piwne do panierowania filetów rybnych. Idealnie nadaje się do dorsza i innych białych ryb. Dzięki niemu są w środku wilgotne i nie wysychają przy smażeniu.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 125 g mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 230 ml piwa
    • olej do głębokiego smażenia
    • 4 filety rybne
    • mąka do obtaczania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Wymieszać 125 g mąki z proszkiem do pieczenia, solą i piwem, aby powstało gładkie ciasto.
    2. W patelni o grubym dnie rozgrzać olej.
    3. Nasypać nieco mąki do talerza na zupę i obtaczać w niej filety. Następnie obtaczać je w cieście.
    4. Włożyć rybę do mocno rozgrzanego oleju (uważać żeby się nie poparzyć!) i smażyć 2 minuty, aż ciasto będzie chrupiące i rumiane. Smażyć tylko po 1 lub 2 kawałki na raz.
    5. Wyjąć filety z patelni i odkładać na ręczniki papierowe aby odciekł namiar tłuszczu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (20)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis