Roladki z kurczaka ze szpinakiem w szynce parmeńskiej

    3 dni 8 godz. 30 min

    Nietypowa propozycja na Wielkanoc: roladki z filetu z kurczaka ze szpinakiem w szynce parmeńskiej podawane z chrzanem śmietankowym.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g ziemniaków
    • sól
    • pieprz czarny świeżo mielony
    • 300 g śmietanki 30%
    • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
    • 2 garści liści szpinaku
    • 50 g masła
    • świeża natka pietruszki
    • 12 plastrów szynki parmeńskiej
    • olej do smażenia
    • chrzan śmietankowy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 3dni8godz.  ›  Gotowe w: 3dni8godz.30min. 

    1. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwy ziemniaków, przesypując je solą i świeżo mielonym pieprzem.
    2. Całość zalej śmietanką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 1 godziny. Ziemniaki powinny wchłonąć śmietankę, stać się miękkie i kremowe w smaku.
    3. Piersi z kurczaka przekrój w poprzek tak, aby jeden bok pozostał nieprzekrojony. Rozłóż na płasko, rozbij delikatnie tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem.
    4. Na każdej piersi rozłóż liście szpinaku, połóż kawałek zimnego masła, posyp posiekaną natką pietruszki i zawiń w roladkę. Postaraj się boki zwinąć do środka. Owiń w plastry szynki i zabezpiecz wykałaczkami.
    5. Po przygotowaniu wszystkich roladek, rozgrzej na patelni olej i dokładnie obsmaż roladki ze wszystkich stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego lub, jeśli masz możliwość, wstaw razem z patelnią do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut.
    6. Po upieczeniu podaj z chrzanem śmietankowym Krakus i z ziemniakami w śmietanie.

    Rada:

    Pyszne danie od zpamietnikapiekarnika

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis