Wytrawne bułeczki z łososiem, szpinakiem i fetą

    Ciekawy przepis od Zen w kuchni.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 150 g szpinaku w liściach (może być mrożony)
    • 200 g ser feta
    • 150 g łososia
    • masło klarowane do smażenia
    • 2 wiejskie jaja
    • 3/4 szklanki gęstej śmietany 18%
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 szklanki mąki tortowej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • zioła prowansalskie
    • 2 ząbki czosnku
    • chrzan śmietankowy
    • kiełki rzeżuchy i/lub rzodkiewki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Szpinak wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty. Odcedź i posiekaj (jeśli użyjesz mrożonego, najpierw go rozmroź i odciśnij nadmiar wody). Fetę pokrój w kostkę, a łososia podduś lekko na maśle.
    2. W pojemniku ubij mikserem całe jaja, śmietanę i oliwę. Wsyp do nich mąkę z proszkiem, zioła oraz przeciśnięty czosnek i krótko miksuj na niskich obrotach. Dodaj szpinak, fetę i kawałki łososia (bez skóry), mieszając wszystkie składniki ręcznie. Powinno wyjść gęste, zwarte ciasto.
    3. Rękami oprószonymi mąką odrywaj kawałek ciasta, formując z niego kulę. Każdą z nich układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz aż bułeczki wyrosną i nabiorą złocistego koloru (ok. 12-15 minut). Ostudzone bułeczki przekrawaj, posmaruj do smaku chrzanem śmietankowym Krakus i posyp kiełkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis