Jajka czekoladowe z masłem orzechowym

    (345)
    1 godz. 30 min

    Domowe czekoladowe jajka z nadzieniem z masła orzechowego! Doskonałe na Wielkanoc, jako prezent na Zajączka albo po prostu do podjadania.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 2 duże jajka lub 16 małych

    • 450 g cukru pudru
    • 250 g masła orzechowego o kremowej konsystencji (bez grudek)
    • 50 g masła
    • 1 łyżka mleka
    • 225 g mlecznej czekolady
    • 1 łyżka oleju roślinnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Zmiksować cukier z masłem orzechowym i zwykłym masłem. Dodać mleka, aby masa była rzadsza (jeśli wyjdzie za gęsta).
    2. Uformować z masy 2 duże jajka, albo dużo małych jajeczek. Włożyć na godzinę do zamrażarki.
    3. W czasie, gdy masa zastyga w zamrażarce, przygotować polewę: pokroić czekoladę na małe kawałki i włożyć do szklanej miski. Dodać olej. Miskę ustawić na garnku z lekko gotującą się wodą. Mieszać, aby czekolada równomiernie się topiła. Zdjąć z ognia.
    4. W czubek jajka wbić widelec lub szpikulec i zanurzyć je w czekoladzie. Odłożyć na papier do pieczenia. Powtórzyć z resztą jajek. Gdy ostygną - dekorować.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (345)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis