Wielkanocne ciasteczka - jajeczka

    (4)
    1 godz. 35 min

    Bardzo proste ciasteczka na Wielkanoc. Dzieci chętnie je z Tobą udekorują, dlatego przygotuj kolorowe posypki i pisaki z lukrem w żelu żeby ułatwić im pracę :)


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 24 ciastka

    • Ciastka
    • 250 g mąki
    • 170 g miękkiego masła
    • 85 g cukru pudru
    • 1 żółtko
    • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • Lukier
    • 350 g cukru pudru
    • duża szczypta kamienia winnego (wodorowinian potasu - usztywniacz do bitej śmietany)
    • 1 białko z dużego jajka kurzego
    • woda - ile będzie trzeba
    • różowy barwnik spożywczy
    • żółty barwnik spożywczy
    • kolorowa posypka i inne dekoracje

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

      Ciastka:

    1. W misce wymieszać mąkę z masłem, cukrem pudrem, żółtkiem, proszkiem do pieczenia i solą. Dobrze zmiksować, następnie wyrabiać i uformować z ciasta kulę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4). 2 duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
    3. Rozwałkować ciasto na powierzchni lekko posypanej mąką, tak aby miało ok. 0,5 cm grubości. Wykroić kółka wykrawaczką do ciastek. Resztę ciasta zebrać, znów zagnieść, rozwałkować i powykrawać kółka. W sumie powinny wyjść ok. 24 ciastka.
    4. Ułożyć ciastka na przygotowanych blaszkach. Piec przez 10-15 minut, aż się lekko przyzłocą. Przełożyć na metalową kratkę aby całkiem ostygły.
    5. Lukier:

    6. Wymieszać cukier puder z kamieniem winnym. Dodać białko i wymieszać łyżeczką, aby cukier zawilgł. Następnie miksować mikserem, aż lukier będzie gładki. Jeśli będzie zbyt suchy - dodawać po łyżeczce wody aż osiągnie pożądaną konsystencję.
    7. Podzielić lukier na 3 porcje, do każdej dodać inny barwnik i wymieszać. Nakładać do 3 różnych woreczków dekoratorskich i lukrować ciastka. Posypać posypkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (4)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis